Хранителна непоносимост и алергени

Хранителната непоносимост възниква, когато тялото се затруднява с усвояването на определени храни. Непоносимостта към лактоза и глутен например, са много често срещани състояния.

Понастоящем няма лечение за непоносимост към храни. Най-добрият начин да се избегнат симптомите на непоносимост към определена храна, е да се избягват определени храни или да се консумират много по-рядко и в по-малки количества. Хората също могат да приемат добавки, като храносмилателни ензими за подпомагане на храносмилането.

Решението

В стандартния преглед с биорезонансната апаратура от последно поколение „Metatron Metapathia GR Hospital”, можете да получите пълна яснота, относно всички важни въпроси, касаещи вашата лична непоносимост към определени храни или нутриенти. В теста има заложени повече от 1200 различни хранителни и нехранителни продукти. В рамките на диагностиката, всеки пациент получава подробен и разширен списък, съдържащ полезни неутрални и вредни храни, както и съответните коефициенти със степен на полезност или вреда за организма на съответният хранителен продукт. 

Нещо повече, чрез тест на косъм, получавате яснота и относно 24 различни съединения (сред които и тежки метали), които вероятно консумирате или взаимодействате с тях чрез средата на живот. В диагностиката е включен и тест какви липси и излишъци на витамини, минерали и микронутриенти има в организма ви, измежду списък с повече 80 жизненонеобходими вещества. Ето защо това медицинско чудо, е кръстено                  „ Metatron Hospital ” от своите създатели. Ползвате най-доброто от една съвременна болница, при това - с лабораторията й. Всичко това е за най-ценното, което можем да имаме – Здравето!

Хората с непоносимост към храната имат трудности с храносмилането на точно определени храни. Важно е да се отбележи, че непоносимостта към храна се различава от хранителната алергия. Хранителната непоносимост се среща по-често при хора с нарушения на храносмилателната система, като „Синдром на раздразнените черва“. Докато хранителната алергия е резултат от реакция на имунната система към определена храна, непоносимостта към храни обикновено включва храносмилателната система, а не имунната система.

Хранителната непоносимост е много често срещана и според някои изследвания може да повлияе голяма част населението на дадена държава.

Разглеждаме причините, видовете, симптомите на непоносимост към храна и обясняваме как хората могат да се справят с този сериозен проблем, подкопаващ здравето и общото благосъстояние.

Причини и видове

Хранителната непоносимост възниква, когато тялото ни не е в състояние да смила определена храна. Това увреждане може да се дължи на липса на храносмилателни ензими или на чувствителност към определени биохимични компоненти на храната.

Храните, често свързвани с непоносимост включват:

✔ Мляко

✔ Глутен

✔ Хранителни оцветители, стабилизатори и консерванти („Е“-та)

✔ Сулфити

✔ Кофеин и фруктоза, както и други съединения

Симптоми 

Първият и най-сигурен симптом при човек с непоносимост към храна е, че често ще изпитва дискомфорт много скоро след прием на определени храни. Симптомите са различни и обикновено включват храносмилателната система.

Честите симптоми на непоносимост към храна включват: 

  • учестено сърцебиене

  • рязко ожадняване

  • подуване на корема

  • мозъчна мъгла

  • отпадналост

  • излишни газове

  • стомашни болки

  • диария

  • главоболие

  • общо неразположение

При хора с непоносимост към храна, количеството погълната храна, определя тежестта на симптомите. Важно е да се знае, че симптомите на непоносимост към храна могат да се обхващат различни периоди от време. Началото може да настъпи няколко минути след поглъщане на храна, а симптомите да продължат няколко часа или дни.

Може да бъде и трудно да се определи дали е налице непоносимост към храна или алергия, тъй като признаците и симптомите на тези състояния понякога се припокриват.

Непоносимост към лактоза

Тялото използва храносмилателни ензими за разграждане на храните. Ако при човек липсват определени ензими, той може много по-трудно или изобщо да не абсорбира определени храни.

Лактозата е захар, която се среща в млякото. Хората с непоносимост към лактоза нямат достатъчно лактаза. Това е ензим, който разгражда лактозата на по-малки молекули, които тялото може лесно да абсорбира през червата. Ако лактозата остане в храносмилателния тракт, това може да причини спазми, болки в стомаха, подуване на корема, диария и газове.

Непоносимост към фруктоза

Фруктозата е захар, присъстваща в плодовете, някои зеленчуци и меда. Непоносимостта към фруктоза може да се дължи и на липсата на ензим GLUT-5. Това е транспортен протеин в стената на тънките черва, който е отговорен за селективната абсорбция на фруктозата, въпреки че това е рядко срещано. В такива случаи е известен като наследствена непоносимост към фруктоза.

Много по-често се среща фруктозната малабсорбция, при която в организма липсва протеин, който му позволява да абсорбира захарта от червата

При тези индивиди фруктозата в храните ферментира в червата, което води до газове, пълнота, подуване на корема, спазми и диария.

Непоносимост към глутен

Глутенът е протеин, който се среща в някои зърнени култури, включително пшеница, ечемик и ръж. Човек с непоносимост към глутен изпитва дискомфорт, като болка, подуване на корема или гадене, след като консумира храни, които съдържат глутен.

Непоносимостта към глутен се свързва със симптоми като:

  • мозъчна мъгла

  • главоболие

  • болки в ставите

  • умора

  • депресия

  • безпокойство

  • обща липса на благосъстояние

Мозъчната мъгла е термин, който описва проблеми с концентрацията, паметта, логиката и решаването на проблеми. Често се описва като замъглено съзнание. При по-тежките случаи може да се появи и главоболие, проблеми със зрението и дори гадене.

Важно е да се отбележи, че непоносимостта към глутен е различна от цьолиакия, която е отговор на автоимунната система към глутена и алергията към пшеница, която е алергичен отговор към пшеницата. Симптомите на тези състояния обаче могат да бъдат подобни.

Непоносимостта към глутен е известна още като чувствителност към глутен.

Симптомите на цьолиакия и непоносимост към глутен обикновено се подобряват, когато човек елиминира глутена от диетата, но се връщат, когато го въведе отново.

Непоносимост към салицилати

Салицилатите са съединения, които се срещат в изключително много храни, но най-вече в растителните храни, включително плодове, зеленчуци, билки и подправки. Те са често срещани и в изкуствените ароматизанти и консерванти, включително в пастата за зъби, дъвките и бонбоните.

Повечето хора могат да понасят само умерени количества салицилати в храненето си, но повечето хора имат намалена толерантност. Ето защо е от изключително важно значение за здравето, да имате яснота относно поносимостта си към салицилати.

Симптомите могат да включват:

  • шум в ушите

  • обриви

  • стомашни болки

  • диария

  • умора

  • хрема, секрети от носа

  • хрипове

Хранително отравяне

Някои храни съдържат естествени химикали, които имат токсичен ефект върху хората, причинявайки диария, гадене, обриви и повръщане.

Например, недостатъчно сварените зърнени храни и фъстъците, съдържат афлатоксини, които могат да причинят изключително неприятни проблеми с храносмилането. Напълно сготвеният боб не съдържа токсина, но тъй като времето за готвене може да повлияе на количеството токсини, хората могат да открият, че реагират на боб след едно хранене, но не и след друго.

По същия начин, поглъщането на някои видове развалена риба може да доведе до отравяне с токсина скомбротоксин. Тази токсична реакция възниква от консумация на риба с високо съдържание на хистамин, в резултат на неправилно съхранение или обработка.Може да имитира тежка алергична реакция.

Непоносимост към хранителни добавки

Производителите на хранителни добавки често използват изкуствени съставки, за да подобрят вкусовете, да направят храните да изглеждат по-привлекателни и да увеличат срока им на годност.

Примерите за това в хранителни добавки включват:

✔ Антиоксиданти

✔ Изкуствени оцветители

✔ Изкуствени ароматизанти

✔ Емулгатори

✔ Подобрители на вкуса

✔ Консерванти

✔ подсладители

От хилядите добавки, които хранителната индустрия използва, експертите смятат, че само относително малък брой създават проблеми. Следните хранителни добавки могат да причинят нежелани реакции при някои хора:

Мононатриев глутамат.  Този подобрител на вкуса може да причини главоболие, стягане в гърдите, гадене и диария при хора с непоносимост.

Сулфити: Общите източници на тези консерванти включват вино, сушени плодове, пресни скариди и някои конфитюри и желета. Хората с непоносимост могат да получат стягане в гърдите, копривна треска, диария и понякога анафилаксия

Хранителна непоносимост и хранителна алергия

Тези състояния имат някои общи симптоми. Симптомите на непоносимост към храна обаче обикновено се проявяват винаги при консумацията, отколкото симптомите на хранителна алергия.

Докато хранителната алергия е резултат от реакция на имунната система към определена храна, непоносимостта към храна включва храносмилателната система, а не имунната система.

При непоносимост към храна, количеството храна, което човек консумира, е свързано със сериозността на симптомите. От друга страна, при хранителна алергия, дори съвсем малко количество храна може да предизвика тежка алергична реакция.

Заяви преглед

За консултация или запазване на час за преглед, свържете се с нас!

<
>