7 причини да пиете повече зелен чай, здравословна напитка, пълна с антиоксиданти

Зеленият чай е суперхрана с много ползи за здравето. Всъщност проучванията показват, че консумацията на зелен чай може да помогне за намаляване на риска от рак и диабет.

Богатата на антиоксиданти суперхрана също може да подобри здравето на мозъка ви.

7 ползи за здравето:

1. Зеленият чай помага за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер

Няколко проучвания показват, че катехиновите съединения в зеления чай имат защитен ефект върху вашите неврони. Болести като болестта на Алцхаймер са неврологични и консумирането на зелен чай за защита на вашите неврони може да помогне за намаляване на риска от неговото развитие на първо място.

2. Зеленият чай стимулира мозъчната функция

Кофеинът помага за подобряване на мозъчната функция, а в чая има много кофеин. Но зеленият чай съдържа и аминокиселина, наречена L-теанин.

L-теанинът може да премине кръвно-мозъчната бариера. Когато го направи, той може да повиши активността на инхибиторния невротрансмитер гама-аминомаслена киселина (GABA), заедно с допамин и алфа вълни в мозъка. По този начин може да помогне за предотвратяване на безпокойство. Това означава, че комбинацията от кофеин и L-теанин може да помогне за насърчаване на оптималната мозъчна функция.

Според едно проучване, консумирайки само една чаша зелен чай на ден , участниците на възраст 55 и повече години са с 38% по-малка вероятност да получат спад в умствените си способности. Консумирането на втора чаша на ден прави участниците с 54 процента по-малко вероятно да покажат спад в психичното си здраве.

3. Зеленият чай може да помогне за намаляване на риска от рак

Изследванията също така показват, че зеленият чай може да помогне за намаляване на риска от рак, благодарение на съдържанието на антиоксиданти. Окислителните увреждания са свързани с развитието на рак и полезните антиоксиданти в зеления чай могат да ви помогнат да се предпазите от увреждане на свободните радикали.

Данни от проучвания са установили, че:

Жените, които пият зелен чай, имат 20 до 30 процента по-малък риск от развитие на рак на гърдата .

Мъжете, които консумират зелен чай, имат 48% по-малък риск от развитие на рак на простатата.

Пиенето на зелен чай може да ви понижи с 42 процента  вероятността да развиете колоректален рак.

4. Зеленият чай може да намали риска от диабет тип 2

Ако имате диабет тип 2 , имате повишени нива на кръвната захар поради инсулинова резистентност, което означава, че тялото ви не е в състояние да произвежда инсулин. Проучванията са установили, че зеленият чай може да помогне за намаляване на чувствителността към инсулин и намаляване на нивата на кръвната захар.

5. Зеленият чай може да намали риска от инфекции

Катехините в зеления чай помагат не само на вашите неврони. Те също така инхибират растежа на някои опасни микроби.

Според изследванията катехините в зеления чай помагат за унищожаването на бактерии и инхибират вируси като грип, намалявайки риска от инфекция. Катехините от зелен чай потискат специфично растежа на бактериите Streptococcus mutans, отговорни за кариеса.

6. Зеленият чай насърчава изгарянето на мазнините

Някои естествени добавки за изгаряне на мазнини обикновено включват зелен чай, тъй като проучванията показват, че суперхраната може да увеличи изгарянето на мазнини и да ускори метаболизма ви.

7. Зеленият чай повишава вашата физическа работоспособност

Зеленият чай съдържа кофеин, който помага за подобряване на физическите ви показатели чрез мобилизиране на мастни киселини от мастните тъкани. Това прави мастните киселини достъпни за използването им като енергия.

Следващият път, когато се отправите към фитнеса, се насладете на малко зелен чай за по-добра тренировка.

Откъде идва зеленият чай?

От чаеното растение се приготвят различни видове чай ( Camellia  sinensis).

Сортът,  използван за приготвяне на зелен чай, е китайски чай ( Camellia sinensis sinensis ). Това растение процъфтява при ниски температури и големи височини и обикновено се отглежда по планински склонове. Това растение произвежда зелен и бял чай с по-сладък и нежен вкус.

Най-популярните зелени чайове, консумирани по света, идват от Китай и Япония. Въпреки че са произведени от едно и също растение, тези чайове имат различен вкус, тъй като се обработват по различен начин - китайски чай, който се пече на тиган, докато японският чай се приготвя на пара.

Не сте сигурни какъв зелен чай да купите ? Ето някои популярни видове зелен чай, които може да имате предвид:

Китайски зелен чай

Biluochun е вид китайски зелен чай, отглеждан в планинския регион Dongting близо до езерото Тай, Дзянсу. Билуочун се превежда като „зелена охлювна пролет” и е кръстен на формата, в която е навит, стегната спирала, наподобяваща черупка на охлюв.

Longjing се превежда като „ добър дракон“. Този чай е получил статут на императорски чай по време на династията Цин. Той остава един от най-популярните чайове в Китай. Качествените чаени листа Longjing са нежни, цели и еднородни. Има мек и сладък вкус с нотки на кестен.

Японски зелен чай

Gyokuro  или Jade Dew е вид засенчен зелен чай, което означава, че чайните храсти са покрити с кърпа или параван, за да ги предпазят от горещото слънце, докато расте. Ограничаването на количеството слънчева светлина, което растението получава, потиска генерирането на катехини от аминокиселини. По този начин се получава чай, който е много нежен и лек.

Hojicha  се прави чрез препичане на чаени листа и има препечен, мек вкус.

Matcha  се прави от същите отглеждани на сянка чаени листа, използвани за направата на gyokuro. Листата се отглеждат на сянка в продължение на три седмици, преди да се берат, а жилките и стъблата им се отстраняват, след което се приготвят на пара, пекат се и се стриват на прах.

Съображения преди да пиете зелен чай

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да  пиете зелен чай, особено ако никога преди не сте го приемали:

Избягвайте зеления чай, ако имате чувствителност към кофеин, тъй като той може да причини  безпокойство, безсъние, раздразнителност, гадене или разстроен стомах.

Ограничете консумацията на зелен чай, ако приемате разредители на кръвта, тъй като той съдържа витамин К, който може да направи вашите лекарства неефективни.

Ако приемате стимуланти, пиенето на зелен чай може да повиши сърдечната честота и кръвното Ви налягане. 

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, ако искате да приготвите перфектна чаша зелен чай:

Използвайте прясна, чиста, студена, филтрирана вода за приготвяне на чая. Ако използвате гореща вода, вашият чай ще стане по-горчив.

Ако не можете директно да измерите температурата на водата, след като заври, я оставете за 5 мин. да се охлади, преди да я излеете върху листата.

Оставете чая във водата за около 2 минути.

Да ви е вкусно и полезно !