Натурални подсладители

Природата предлага натурални подсладители. Благодарение на тях сладките храни и напитки влизат в графа здравословни. Някои дори могат да подпомогнат загубата на излишно тегло. Всеки от натурален подсладител има своите особености като сладост, различни ползи, както и употребата му зависи в какво искате да го сложите – напитка, ястие или десерт.  
Тук описване най-популярните естествени алтернативи на бялата рафинирана захар, освен познатия на пчелен мед.
За да съхраните здравето си, преминете на прием на някои от изброените продукти. 
 

Стевия 
Тя се извлича от листата на растението Stevia rebaudiana, което от векове се отглежда в Южна Америка. Сред основните сладки съединения съсредоточени в листата са стевиозид и ребаудиозид А. И двете са стотици пъти по-сладки от захарта. Това превръща стевията в суперсладка алтернатива на захарта с нула калории и въглехидрати. Стевията не вдига кръвната захар, даже понижава нивата ѝ при хора с диабет. Спомага снижението на стойностите и на кръвното налягане, възпаленията, атеросклерозата, холестерола и загубата на излишно тегло. Особеното при нея е вкуса, който е леко предизвикателен. Подходящ избор за хора на кето диета. Устойчива е на топлина, затова може да се използва като съставка на различни домашни печива.
 

Еритритол 
Той представлява вид захарен алкохол, който се среща естествено в някои плодове като ябълки и круши, в царевицата, ферментиралите храни. Съдържа около 0,24 калории или 6% от калориите в равно количество рафинирана захар при запазване на 70% от сладостта, която тя осигурява. Не повишава нивата на кръвна захар, инсулин, холестерол и триглицериди. Потиска директно растежа на бактерии в устата, тъй като те не могат да го използват за енергия. Еритритолът действа като антиоксидант и може да подобри функцията на кръвоносните съдове при хора с диабет тип 2. Предлага се под формата на бели кристални гранули или прах. Вкусът му е подобен на този на бялата захар. Препоръчителната му употреба като захарен алкохол е в количества до около 40 грама на ден. Можете да го използвате за подслаждане на напитки, за домашен шоколад или при печене. 


Ксилитол 
Той е вид захарен алкохол, който се намира в малки количества в плодове и зеленчуци. Затова се има свойства на естествен подсладител. Съдържа около 2,4 калории на грам т.е. – 40% от калориите на рафинираната бяла захар. Намалява риска от зъбна плака и кариес, тъй като оралните бактерии не могат да го ползват за гориво. По същия начин деструктура действието на гъбични инфекции от Candida Albicans. Доказани са ползи и за костите и кожата, тъй като стимулира производството на колаген. Подпомага правилното функциониране на чревния микробиом. Kато захарен алкохол не е подходящ за хора, страдащи от синдром на раздразнени черва (IBS). Не повишава нивата на кръвната захар и инсулина. Предпочитана и често срещана съставка на редица дъвки без захар, бонбони, храни за диабетици и продукти за грижа за устната кухина. Подходящ е за подслаждане на чай, кафе, смутита, шейкове, печива без мая, сурови десерти, зърнени закуски и други.

 

Кокосова захар 
Тя се извлича от сока на кокосовата палма. Съдържа полезни за здравето антиоксиданти и нутриенти като калций, калий, желязо, цинк. Има по-нисък гликемичен индекс от захарта, заради съдържанието на инулинo – разтворими фибри, които забавят храносмилането, увеличават чувството на ситост и хранят здравите бактерии в червата.

Подобен продукт е нерафинирана палмовата захар от палми Аренга, която също е много подходяща за сладкарски изделия.
 

Кленов сироп 
Той се получава чрез филтрация на сока на кленовото дърво. Съдържа минерали – манган, калций, калий, желязо и цинк, както и повече антиоксиданти от меда. Гликемичният му индекс е около 54 или малко по-нисък от този, на обикновената захар с 65, но въпреки това повишава нивата ѝ и трябва да се хапва в по-скромни количества. Спомага неутрализацията на свободните радикали и намалява окислителните щети. Светлият на цвят кленов сироп е подходящ за директна консумация. По-тъмният е по-ароматен, богат на антиоксиданти и подходящ за готвене на практически всякакви шедьоври – от бисквити и сладкиши, до маринати, глазури и сосове.

 

Сироп от агаве 
Получава се от синьо агаве – изходната суровина и за производство на текила. Гликемичният му индекс е около 19, което е значително по-малко от този на бялата захар – захарозата, следователно не предизвиква сериозен скок в кръвната захар като нея. Съдържа доста фруктоза, въглехидрати и калории, но приемът му в малки количества е източник на богат и интензивен вкус. 
С много малко сироп от агаве, можете да постигнете значителна сладост.
 

Меласа
Получава се при варенето на захарна тръстика или захарно цвекло. Тя е продукт от производството на рафинирана захар. Получава се след отстраняване на кристалите от сока. Производителите повтарят този процес няколко пъти, като всеки път се получава различен тип като вкус, консистенция и наситеност със захар меласа. Светлата меласа се получава при първото кипене. Тя е най-сладка и е подходяща за употреба при приготвяне на домашни сладкиши, бонбони и др. 
При второто кипене се получава тъмна меласа, която е със значително редуцирана сладост. Също може да се използва при печене, но придава на храните от своя специфичен цвят и вкус. 
Най-тъмната меласа е продукт, който се получава при третото кипене. Тя е гъста и съдържа най-много витамини и минерали като манган, магнезий, мед, витамин B6, селен, калий, желязо и калций, които насърчават здравето на костите и сърцето. Богата е и на антиоксиданти, като количествата са по-големи от тези, в кленовия сироп и сиропа от агаве. Имайте предвид, че меласата съдържа доста захар и затова употребата и трябва да е в по-скоро скромни количества.

Якон сироп - Yacon syrup 
Той се извлича от растението якон - Smallanthus sonchifolius, което расте в Андите в Южна Америка и от векове се използва за лечебни цели. Сокът се извлича и филтрира подобно на кленовия сироп. Голяма част от него не се метаболизира и затова има около 1/3 от калоричната стойност на захарта. Има сладък вкус и консистенция, подобна на меласата. Богат е на фруктоолигозахариди и фибри инулин, които хранят добрите бактерии в червата и имат различни благоприятни ефекти върху метаболизма. Изследванията указват, че има реални ползи за значително намаляване на телесното тегло, серумния инсулин на гладно, инсулиновата резистентност и „лошия“ LDL холестерол. Препоръчителното количество е 1 ч.л. (1 грам),  час преди хранене. Използва се като подсладител в сурови десерти и за натурални напитки. При обработка над 120 градуса, сиропът от Якон разрушава структурата на фруктоолигозахаридите.
 

Сироп от плодовете монк
Подсладителят се излича от плодовете монк - Monk fruit, в превод - „монашески плод“ или „плодът на монасите“. Латинското му наименование е Siraitia grosvenorii, известен като „плод на Буда“. Родината му е Югоизточна Азия. От векове се използва в традиционната китайска медицина. Като подсладител представлява изсушен сок от плодовете. От него се премахват фруктозата и глюкозата и се извличат специални антиоксиданти, наречени могрозиди, на които дължи своята сладост. Те имат противовъзпалителни свойства. Не съдържа никакви калории и въглехидрати, а е стотици пъти по-сладък от тръстиковата захар. Спомага поддържане на балансирани нива на кръвната захар. Подходящ за всякакви рецепти – от чийзкейк и бисквити, до смутита. Все още не е добре познат и съответно застъпен на българския пазар. В САЩ е одобрен от Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) през 2010 г.
 

Прах от фурми
Също познат като финикова захар. Произвежда се от изсушени, смлени и пресети органични фурми. Фурмите са плодовете на финиковата палма са сред най-вкусните и здравословни в света. Прахът от фурми съдържа много фибри, както и магнезий, мед, калий, фосфор, ниацин, калций, желязо и пиридоксин. Подобрява мозъчната функция, има противовъзпалителни свойства и ред други ползи за здравето. Има антиоксидантно действие. Подходящ като добавка към смутита, домашен сладолед,  шоколадови изделия и др.

Кокосов нектар
Това е естествен и минимално обработен подсладител, който се получава от сока на цвета на кокосовата палма. Загрява се леко, за да се предотврати ферментацията. Процесът е максимално чист и затова съхранява оптимално количество хранителни вещества като минералите магнезий, калий, цинк и желязо и аминокиселини, витамин C и витамините от група B. Гликемичният му индекс е 35, което е по-ниско от този на меда и бялата рафинирана захар. Вкусът му е неутрален, което го прави подходящ универсален продукт за добавяне към напитки и ястия и – от чай и кафе до овесени ядки, бисквити и смутита.


Алтернативите на бялата рафинирана захар са многобройни. Те предлагат възможност да задържим сладките изкушения в диетата си, избирайки подсладители, които носят ползи за здравето. В случай че посегнете към бялата рафинирана захар – помислете пак. Подсладете живота си разумно!