Ползите от какаото

Какаото е шампион по съдържание на полезни за организма желязо и цинк.

Какаото е богато на епикатехин, благодарение на което можете да защитите тялото си от много опасни заболявания като рак, диабет, инфаркт и инсулт.

Витамини

Истинското какао на прах съдържа витамини (А, Е, РР, група В, бета-каротин) и минерали (калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, мед), както и фолиева киселина , растителни протеини, мазнини и диетични фибри и наситени мастни киселини. Какаото е признато за лидер по съдържание на много полезни микроелементи, а по съдържание на цинк няма равно на себе си.

За добро настроение

След изпиване на чаша ароматна напитка, тялото произвежда серотонин, популярен като „хормона на щастието“, благодарение на който веднага усещате прилив на енергия и бодрост. 


За тези, които са на етап отслабване

Ускорява метаболизма, което наистина помага в борбата с излишните килограми. Чаша с качествено какао дава чувство за ситост. Какаовите зърна съдържат протеини (12-15%), мазнини, въглехидрати (6-10%), витамини от група В, фибри и антиоксиданти.

Какаото е по-калорично от чая и кафето, то не води до напълняване! В случай, че искате да свалите излишни килограми, пийте какао.


Мозъкът започва да работи активно

Антиоксидант - флавонол (има го в какаовите зърна) Благодарение на този антиоксидант се подобрява кръвообращението и умствената изостаналост и разсеяността на човека изобщо не са страшни! Какаото съдържа вещества, които подобряват паметта и стимулират мозъчната функция, а също така нормализират нивата на холестерола в кръвта.


За красива кожа

Какаото на прах съдържа вещество - процианидин, което е отговорно за здравословния блясък и еластичността на кожата, също така предотвратява стареенето. Освен това тази напитка съдържа меланин, предпазва кожата ни от всякакъв вид радиация (има поради инфрачервени и ултравиолетови лъчи). Какаото съдържа съединението кокохил, което насърчава заздравяването на рани и предотвратява образуването на бръчки.


Препоръчително е какаото да се консумира през първата половина на деня.

Лесна рецепта:

  • 2 чаши бадемово мляко /ядково мляко/, с такива млека, вкусът ще бъде по-богат. 
  • 0.5-1 с.л. л. натурално какао на прах
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил
  • щипка хималайска сол

Приготвяне: 

Поставете подправките какао и солта в бадемовото мляко в тенджера и загрейте на среден огън, докато всичко се разтвори добре в млякото. Препоръчвам да използвате бъркалка и да бъркате непрекъснато, докато сместа се загрява. В края на проготвянето можете да добавите малко мед. 

Изпийте с удоволствие и се насладете на усещането, че давате нещо полезно на организма си.