Ползите от непознатата Сиалова киселина

Сиалова киселна или  N-Ацетилневраминова Киселина
(N-acetylneuraminic Acid)

Сиаловата киселина е киселина аминозахар. Тя произлиза от гръцката дума Sialos, което в превод значи слюнка.
Сиаловата киселина наричана още слюнчена киселина е една от деветте основни захари, нужни за доброто здраве на организма. 
Тя е от семейството на деветте въглеродни кисели монозахариди, които се срещат естествено в края на захарните вериги, прикрепени към повърхностите на клетките и разтворимите протеини. 

Тя е открита главно в гликопротеините и гликолипидите. 
Сиаловата киселина, 9-въглеродна захарна молекула със силен отрицателен заряд, се среща в големи количества като компонент на олигозахаридите в майчината кърма.
В човешкото тяло най-високата концентрация на сиалова киселина (като N-ацетилневраминова киселина) се среща в мозъка. Изключително важна за нормалното развитие на мозъка, паметта, познавателната ефективност и концентрацията.
Сиаловата киселина има широко разпространение в тъканите на човешкото тяло. Тя се намира на повърхността на всяка клетка. В по-висока концентрация се намира в мозъка, сърцето и надбъбречните жлези. 

  • Сиаловата киселина е важна за клетъчната комуникация - Ендоканабидоидната система на организма. Ендогенната канабиноидна система (ендоканабиноидна система или съкр. ESC от endocannabinoid system) е сложна мрежа от различни канабиноидни рецептори, разпространени из централната и периферната нервни системи, и група невротрансмитери, модулиращи и регулиращи жизнените ни функции още от ембрионалното развитие. 
  • Сиаловата киселина е важен имуномодулатор, който влияе върху вискозитета на слузта. Това възпрепятства навлизането на вирусите, бактериите и други патогенни микроорганизми в клетките, като спомага ефективно за спиране на тяхната репликация. 
  • Доказано помага при грипните вируси А и В, ефективна е в защитата срещу вирусите, които причиняват хепатит, вирусна пневмония, обриви или херпеси на устата. 
  • Сиаловата киселина блокира отделянето на хистамин, благодарение на което намалява алергичните реакции или астматичните бронхиални спазми.
  • Сиаловата киселина намалява нивата на LDL-холестерола ( лошия холестерол ), като влияе и на кръвосъсирването.
  • Сиаловата киселина е значително понижена при хората с алкохолна зависимост и тези, които са със синдром на Ларсон и алкохолна зависимост. Натуралните продукти  със сиалова киселина могат да бъдат от полза при тези неблагоприятни здравословни състояния. 
  • Сиаловата киселина не се синтезира от човешкия организъм, затова е нужно набавянето й чрез хранителни добавки и/или балансирано храненe.

В заключение можем да обобщим ползите на сиаловата киселина:

  • Подпомага имунната система.
  • Подобрява абсорбция на витамини и минерали.
  • Антибактериална и антивирусна функция.
  • Подобрява паметта.
  • По-добра мозъчна дейност.
  • Има подмладяващ ефект.
  • Понижава нивата на лошия холестерол.
  • Противовъзпалително и противотуморно действие.

Много е важно набавянето на допълнително количество сиалова киселина, ако тя не е била получена от майчиното мляко. Освен в кърмата, тя също се съдържа в  телесните течности, включително слюнка, урина, гръбначно-мозъчна течност, околоплодна течност. По време на бременност нивата на сиаловата киселина са повишени, което предполага нейното важно значение за имунната система, заедно с другите физически и умствени системи за развитие на бебето.