Важни факти за пастата за зъби

Знаете ли, че през живота си човек "случайно изяжда“ около два килограма паста за зъби?! При внимателно изследване се оказва, че повечето пасти за зъби са токсична маса, която е опасна за човешкото здраве.

Важно е да поддържаме чиста орална хигиена, затова миенето на зъбите е желателно да се прави поне сутрин и вечер.

Бъдете внимателни при избора на пастата си за зъби. 

Необходимо е сериозно да се подходи

 • Към избора на паста за зъби.
 • Превантивно прочистване на организма от натрупаните вредни елементи.

Почти всички предлагани в търговската мрежа пасти за зъби съдържат различни химикали, всеки от които представлява опасност за човешкото здраве.

Ето някои от основните съставки, за които е добре да сте информирани относно тяхното въздействие върху организма:

 • Алуминиев оксид – лесно прониква през лигавицата на устата и се натрупва като тежък метал в организма.
 • Метронидазол, хлорхексин, бизаболол, биклотимол са антибиотици, които водят до лигавична дисбиоза, чревна дисбиоза, кариес и кандидоза (млечница).
 • Триклозан - използва се като антибактериална добавка. Триклозанът е особено вреден за бременни жени!
 • Лаурил и лаурил сулфат, натрий - имат способността да проникват в тъканите и да се натрупват в организма. Те причиняват отравяния, очни заболявания и дори рак.
 • Натриев лаурилсулфат (SLS) или натриев додецилсулфат.

Натриевият лаурил сулфат ( SLS ) е анионно повърхностно активно вещество (детергент) от групата на сулфатите на мастните алкохоли. Повърхностноактивните вещества са така наречените детергенти и имат голямо значение в козметиката за почистване на устата, кожата и косата. Повърхностноактивните вещества са такива, които въз основа на тяхната молекулярна структура могат да намалят повърхностното напрежение на течността. По този начин е възможно две вещества, които всъщност не могат да се смесват, като масло и вода, да бъдат фино смесени. Поради свойствата си повърхностноактивните вещества имат разнообразни приложения в козметиката: те могат да почистват, да произвеждат пяна и да действат като емулгатори и да смесват веществата едно с друго. В шампоани, душ гелове и сапуни, повърхностно активните вещества се използват например за измиване на мазнини и частици пръст с вода от тялото. Повърхностно активните вещества се използват и в пастите за зъби. Теви вещества изсушават устната лигавица, предизвикват възпаления, повишават чувствителността на венците към алергени и дразнители като хранителни киселини. Натриев лаурил сулфат е абразив, което води до изтъняване на емайла на зъбите. 

Натриев лаурил сулфат и кокосови сулфати не се препоръчват, въпреки че са одобрени като естествени вещества, извлечени от кокосови орехи. Те са опасен и токсичен компонент. Техните силно активни вещества бързо проникват в организма чрез лигавицата.

Устната кухина е много силно кръвооросена. 

При употреба на неподходящата паста за зъби, чрез притока на кръв се натрупват химикали във вътрешните органи като черния дроб, бъбреците, сърцето, мозъка. Употребата на неподходяща паста за зъби може да причини очна катаракта, а при деца - недоразвитие на очите.

 • Флуор - излишъкът от флуорид води до флуороза - бели петна по зъбите. Флуорът се натрупва в тъканите и може да калцифицира епифизната ни жлеза. При неговата редовна употреба емайлът потъмнява и се разпада. 
 • Титановият диоксид е отровна съставка, а вие и вашите деца го приемате всеки ден при употребата на неправилната паста за зъби. 
 • Силициев хидроксид, алуминиев оксид, креда и сода износват и надраскат зъбния емайл.
 • Триклозан, метронидазол убиват полезната микрофлора в устната кухина, което може да доведе до увреждане на лигавицата.

Детските пасти за зъби също не са безопасни. Добавките за вкус и аромат могат да причинят алергични реакции.

Последните изследвания в Медицинския колеж на Университета на Джорджия показаха, че натриевият лаурит сулфат, подобно на пропилен гликола, има способността да прониква и да се задържа в тъканите. Веднъж попаднал в тялото, причинява хронични натравяния и отключва тежки здравословни проблеми. Това е особено опасно за децата!

Много компании често прикриват продуктите си с натриев лаурит сулфат като естествени, като посочват „извлечени от кокосови орехи“.⠀

 • Последни проучвания показват, че натриевият лаурит сулфат има ефект върху репродуктивните функция при мъжете.
 • Натриев лаурит сулфат е опасно за децата, тъй като децата често поглъщат паста за зъби, което освен всичко друго причинява стомашно-чревни заболявания.⠀
 • Изследване, проведено в Осло, Норвегия, показа, че SLS (натриев лаурил сулфат) може да ускори появата на орални язви или афтозен стоматит при хора, предразположени към тях. Оралният и лицево-челюстен хирург Пол Баркуел отбеляза, че появата на афти е намалена със 70%, когато пациентите мият зъбите си с паста за зъби без натриев лаурит сулфат.

Поради хроничната интоксикация на тялото ни е необходимо детоксикация поне веднъж на шест месеца!

Пастата за зъби – кратка история

Преди появата на пастата за зъби продуктите за грижа за зъбите се продаваха под формата на прах за зъби.
С течение на времето съставът на самия прах постоянно се променя и през 18 век се появява по-модерна версия с компоненти като креда, алуминиев хлорид и бяла глина. Въпреки това, въпреки естествените съставки в праха за зъби, той не е популярен днес. Пастата за зъби зае първо място, налагайки я като по-удобна и добра форма за грижа за зъбите и оралната хигиена. 

Прахът за зъби и неговите ползи:

 • Съдържа естествени съставки.
 • Незаменим за запалените любители на кафето и пушачите, тъй като доказано отстрява зъбната плака.
 • Ефективно повлиява кариеси и зъбен камък.
 • Лекува венците, премахва тяхното кървене и възпаление.
 • Нанасяне на прах за зъби под формата на паста може да се нанесе и върху възпалени венци и да се осигури лечебният му ефект.
 • Подпомага нормалния киселинно-алкален баланс и премахва добре остатъците от храната по зъбите.

Бъдете внимателни! 

Четете съдържанието на продуктите, които използвате, за да поддържате вашата хигиена – паста за зъби, душ гелове, шампоани, почистващи препарати. Избирайте тези с доказан натурален състав. При желание – вече има много разнообразни рецепти за домашна паста или прах за зъби, който е напълно безвреден за здравето ви. Същото важи и за останалите продукти.