Аспартам (Е951)
Аспартамът се съдържа в повечето „диетични“ храни и напитки без захар. Все повече хора се оплакват от различни симптоми при прием на храна, съдържаща аспартам. Това вещество е много по-сладко от бялата захарта и доста по-евтино. Точно затова производителите го използват, без да се замислят за здравето на хората.
Нежеланите реакции включват главоболие, тревожност, загуба на памет, артрит, болки в корема, гадене, депресия, сърцебиене, синдром на дразненото черво, неврологични нарушения, проблеми със зрението, наддаване на тегло и други. Фениланина и аспарагинова киселина в състава на аспартама имат пряко отражение върху нормалната фунция на централната нервна система.
Глюкозо-фруктозен сироп
Глюкозо-фруктозният сироп е течен подсладител, който се използва в производството на всякакви храни и напитки. Той е доста по-вреден от обикновената захар, защото повишава по-бързо нивата на кръвната захар, което води до неконтролируем синтез на инсулин. При голяма консумация на глюкозо-фруктозен сироп, организмът не може да се справи с високата кръвна захар и „складира“ излишната глюкоза в мастните клетки под формата на телесни мазнини. Много проучвания доказват, че редовната консумация на глюкозо-фруктозния сироп води до пристрастяване и има неблагоприятен ефект върху функциите на мозъка.
Сукралоза (Е955)
Този изкуствен подсладител може да доведе до редица нежелани реакции като болки в мускулите и ставите, стомашни спазми и диария, проблеми с пикочния мехур, замайване, мигрена и възпаления.
Редица изследванията показват, че сукралозата може да предизвика свиване на тимусната жлеза, която е важен регулатор на имунната система. Също така може да доведе до дисфункция на черния дроб и бъбреците. Сукралозата има неблагоприятен ефект върху добрите чревни бактерии, които са необходими за правилното храносмилане.
Ацесулфам К (Е950)
Ацесулфам K е изкуствен подсладител, който съдържа калиева сол и метилен хлорид – известен канцероген. Нежеланите реакции включват гадене, главоболие, чести смени на настроението, увреждане на черния дроб и бъбреците, проблеми със зрението.
Научете се внимателно да гледате какво пише на хранителните етикети и да подбирате храната си. Избягвайте евтините сладки неща, сосове и др., защото те са пълни с глюкозо-фруктозен сироп, аспартам, сукралоза, ацесулфам К, захарин и други изкуствени подсладители.