Аюрведа

Какво е Аюрведа?

Знания за живота

Аюрведа е древна система на индийската медицина, наричана е и майката на всяко лекарство, защото е оказала голямо влияние както в европейската, така и в арабската и китайската медицина. Името е образувано от две древноиндийски думи на санскрит - „аю“ (живот) и „веда“ (знание). Познанието за живота е цялостна лечебна система, която разглежда тялото, духа и душата в единство. Процедурите помагат за възстановяване на това единство, за привеждане на човека в баланс и за активиране на силите на самолечение.

Аюрведа не е противовес на медицината от университета, тя я обогатява и допълва. Най-старата здравна доктрина днес е по-актуална от всякога. Рязко увеличените разходи за здравеопаване изискват ефективна профилактика, а увеличеният брой хронични заболявания изискват щадящо и ефективно лечение. Аюрведа е показала убедителни резултати при лечението на хронични заболявания. По този начин вие като пациент играете активна роля. По време на курс на лечение с Аюрведа, човек се научава как да водите здравословен начин на живот и да предотвратите болести по нежен естествен начин, заживявайки в хармония в собствените си и в ритмите на природата.

Доша - Вата, Питта и Кафа

Според Аюрведа, Вселената се състои от 5 елемента - земя, вода, въздух, огън и етер (пространство). Тяхното взаимодействие влияе върху природата (микрокосмоса). Човешкият микрокосмос се изразява в три различни типа конституция, така наречената доша: вата, питта и кафа. Всеки от нас се ражда с определен набор от доши, но коя от тях преобладава, зависи от възрастта, времето на годината или от условията на живот в момента.

Според Аюрведа болестите се появяват, когато балансът на дошата на човек е нарушен. Но те могат да бъдат излекувани чрез възстановяване на естествения баланс на дошата. Опитните аюрведични лекари могат да използват традиционни методи, като диагностика на пулса, ириса и езика, за да определят степента, в която дошата е дисбалансирана и каква е причината за заболяването. Тогава диагнозата е в основата на индивидуално проведеното аюрведично лечение, при което храненето, йогата и медитацията играят важна роля.

Храната като лекарство

"Храната трябва да бъде вашето лекарство, а лекарството – ваша храна." Този цитат на Хипократ се корени в аюрведическите писания. Тя показва значението на здравословното хранене в Аюрведа. Днес това е особено важно в нашия, силно повлиян от запада свят, където почти половината от болестите се дължат на храненето. Аюрведичните лекари винаги питат пациентите за техните хранителни навици и дават препоръки за здравословно хранене и начин на живот.

Фокусната точка на аюрведичната хранителна система е ежедневието, в което има 3 хранения, между които в идеалния случай минават 5 часа. Благодарение на това тялото напълно усвоява храната. Токсините, които водят до заболявания, нямат време да се появят. Всичките 6 вкуса са представени във всяка аюрведична храна. Здравословна и преди всичко вкусна храна, която буквално обединява тялото и душата.

Йога и медитация

Аюрведа, йога и медитация са тясно свързани и имат общи корени в древноиндийската ведическа философия. Следователно всеки курс на аюрведично лечение включва упражнения, които възстановяват баланса на тялото, духа и душата. За човек, живеещ в западния свят, изтощен от стрес и прекомерно натоварване, това често се оказва напълно ново преживяване. Когато намери вътрешен мир и постепенно намери средата си, стресът естествено се облекчава, физическото напрежение изчезва и се активират самоизцелителните сили на тялото.

Характеристики на Дошите

Знаейки как са подредени дошите и коя от тях преобладава във вас, можете да изградите по-хармонично вашата хранителна система, да работите върху проблемните си зони и да предотвратите заболявания, към които сте склонни.

Вата - въздух и етер

Външен вид: слабост, изтънчени очертания на фигурата, липса на мускулна и мастна маса. Косата е тъмна, чертите на лицето са тънки и изгладени.

Личност: чувственост, честност, променливо настроение, повишена тревожност. Хората, които са доминирани от енергията на вата, са креативни и мечтателни, но лесно уязвими.

Диета: Представителите на Вата трябва да внимават за диетата си, тъй като храносмилателните разстройства могат сериозно да повлияят на духовното благосъстояние. Аюрведа препоръчва да обърнете внимание на леката храна и да се откажете от изтощителните диети и екстремните хранителни системи.

Здраве: Хората с преобладаваща енергия на вата са склонни да се оплакват от суха кожа и проблеми със зъбите.

Ако откриете в себе си признаци на преобладаваща вата енергия, практикувайте йога, стречинг, фитнес. Пауърлифтингът и бягането на дълги разстояния, от друга страна, могат да създадат дисбаланс и да ви накарат да се почувствате по-зле.

Питта - огън и вода

Външен вид: добре развит мускулест корсет, атлетично телосложение, остри черти на лицето, руса или червена коса, лунички.

Личност: амбициозни, енергични, прекалено активни, радикални възгледи и добро чувство за хумор. Хората с огнена енергия често се смятат за душата на компанията.

Диета: Наблюденията са, че хората с преобладаваща Питта доша предпочитат пикантни и солени храни. Въпреки това, Аюрведа не препоръчва да се фокусирате върху специфичните гастрономически комбинации. Обърнете внимание на обикновените сезонни плодове и зеленчуци, насладете се на пресни плодове, пресни сокове през лятото. Имате нужда от вода, за да балансирате, но огънят и остротата са достатъчни.

Здраве : Тично изхвърляне на енергия, например чрез спорт. Не прекалявайте обаче - важно е да избягвате агресията. Опитайте медитация, йога и водни дейности, за да успокоите и подобрите благосъстоянието си.

Капха - вода и земя

Външен вид: големи черти на лицето, силно тяло, гъста коса, склонност към наднормено тегло.

Личност: Представителите на Кафа имат спокойно разположение, естествена мудност. И също така, като правило, такива хора често имат проблеми с мотивацията - те често страдат от мързел. Причината за това обаче е желанието за хармония и вътрешен мир.

Диета: Обърнете внимание на топли ястия с минимално съдържание на мазнини. Сладкиши, брашно, бързо хранене - всичко това ще се отрази негативно на фигурата и ще провокира бързо наддаване на тегло.

Здраве: Тъй като често хората с енергия на капха са с наднормено тегло, по-спокойните тренировки трябва да се предпочитат пред бягане и аеробика. Препоръчва се да се движите повече и да работите с програми за силови тренировки. Така че, след като сте определили вашия тип, можете да избегнете здравословни проблеми, да подобрите благосъстоянието и да внесете хармония във всички области на живота и това е целта на Аюрведа

Вашият уговорен и предварително записан час важи при предплащане 30% от сумата на услугата.

Това са нашите банкови реквизити:

МЕТА ХОЛИСТИКА ЕООД

IBAN: BG66BPBI79261067050801

Пощенска Банка

Заяви преглед

За консултация или запазване на час за преглед, свържете се с нас!

<
>