Аюрведа Доши

Вата доша е съставена от елементите въздух и етер. Тя е вятър, основната двигателна сила в тялото и ума. Когато нашата вата доша е здрава, движенията на тялото са грациозни, безпрепятствени и все пак контролирани. Когато вата доша излезе извън баланс, движенията ни стават хаотични, прекомерни, намаляват или блокират. Тъй като това е най-фината от трите доши, тя често е склонна да излиза извън контрол.

Вата се отличава от останалите две доши по своите свойства и характеристики. Вата доша е светла, подвижна, суха, студена, груба, твърда, остра, фина, ясна и течна. Телата и умовете, в които преобладава Вата доша, изявяват именно тези качества, затова, например, повечето хора с вата доша конституция ще ви кажат, че предпочитат топлото време пред студеното.

Често това са хора с тънка снага, плоски гърди и доста забележими вени и сухожилия на мускулите. Кожата им е склонна към изсъхване и напукване. Хората с тази конституция са много креативни, а умовете им са активни, бдителни и неспокойни. Те говорят и се движат бързо, но също така и лесно се уморяват. Понякога не са психически стабилни и са склонни да бъдат нервни, тревожни и страхливи.

Балансът на Вата доша в тялото носи лекота на движението, отличен апетит, равномерно дишане, нормална перисталтика, повече ентусиазъм, енергия, спокойствие. Под въздействие на добре хармонизирана вата, ние чувстваме ентусиазъм, прилив на въображението, извисена духовност.

Когато вата е извън баланс, се наблюдават в излишък качествата, които са определящи за тази доша. Специфичните симптоми, които могат да възникнат в резултат на дисбаланса, зависят от това коя канална система е накърнена и коя тъкан е засегната в съответния канал.

Най-общо, признаците за излишъци от вата доша в тялото включват загуба на тегло, чувство за хлад, склонност към напукване на устните, загрубяване на кожата, запек, безсъние, затруднена или намалена концентрация, болки в тялото, подобни на усещания за бодеж, обидчивост, при жените – нередовна менструация.

Пет разновидности на Вата

Сред нещата, които усложняват вата дошата, са прекомерните физически натоварвания, употребата на наркотични вещества, прекомерната пранаяма, както и липсата на сън. В превод от санскрит, вата означава непрекъснато движение. На езика на медицината би могло да се каже, че тази доша е катаболна доша, т.е. свързана с катаболните процеси. За да вникнем най-добре в същността на Вата доша, е най-добре да я разглеждаме на съставните й части. Това са така наречените  поддоши. Всяка от тях определя посоката на движение и управлява специфични действия в тялото. Четирите разновидности на Вата са:

  1. прана вата
  2. самана вата
  3. апана вата
  4. вяна вата

ð Прана вайю или прана вата – това е силата, съпроводена със сетивно преживяване. Тя има магнитна природа. Начинът, по който тя функционира, определя вида на впечатленията, на които сме склонни да се поддаваме. Прана вайю се наблюдава в главата и сърцето – там, където обитава желанието и където се обработват сетивните преживявания. Когато вата доша е хармонична, ние кипим от енергия и сме привлечени към нещата, които ни носят здраве и благополучие. Когато прана вата е извън баланс, ние злоупотребяваме със сетивата си и като че ли сами се стремим към нещата, които ще ни навредят.

ð Самана вайю / самана вата

За разлика от прана ваю, самана ваю е силата на усвояването. Именно тя е тази, която пренаси хранителните вещества от нашите черва към кръвоносната ни система, както и импулсите, усещанията на нещата, които докосваме, от кожата към централната нервна система. Когато самана ваю функционира правилно, впечатленията се усвояват правилно. Когато е затормозена, абсорбирането се затруднява, което може да доведе до недохранване или изтръпване.

ð Вана ваю/вата

Тя е тази, която отговаря за извличането на впечатления от вече усвоеното. Нейната роля е да се грижи за отговорите, за реакциите у нас, и затова нейното движение е насочено от центъра към периферията. Под нейно влияние нашата централна нервна система се изпраща сигнали към даден мускул или орган.

ð Удана вайю/вата

Това е субдошата, отговорна за действията и изразяването, които са резултат от получената и усвоена енергия. Задействани от получената от нея енергия, всяка от клетките изпълнява своята уникална функция. Удана вайю създава клетъчната енергия и изгражда протеините в нашето тяло с помощта на хранителните вещества, които приемаме. Тя влияе на нервите, които на свой ред инструктират мускулите и органите да действат по правилния начин.

ð Апана вайю/вата

Освен полезни вещества, клетъчната дейност произвежда и отпадъци. Докато удана вата е отговорна за производството, апана-та е натоварена със задачата да почиства отпадъците. Тя елиминира отпадните вещества предимно чрез функциите на отделителната система – уриниране, дефекация и менструация. Апана вата е в основата за цялата низходяща енергия на тялото и като такава набавя също и енергията, необходима за извеждане на детето от утробата и излизането му на белия свят.

Когато вата е извън баланс, се наблюдават в излишък качествата, които са определящи за тази доша. Специфичните симптоми, които могат да възникнат в резултат на дисбаланса, зависят от това коя канална система е накърнена и коя тъкан е засегната в съответния канал.

Питта доша е съставена от елементите Огън и Вода – те са нейните елементарни градивни частици. Тя е „готвещата доша“, а също и „разграждащата“.

Според учението на Аюрведа пита е енергията на храносмилането и метаболизма в тялото. Тя функционира чрез различни носители – това са органичните киселини, хормоните, ензимите и жлъчката. Смята се, че това е доша, благодарение на която ние сме способни да усвояваме психически нашите житейски преживявания, а също и биологично да усвояваме храната си. Питта е отговорна за всичките ни химически и метаболитни трансформации.

Характеристики на Питта дошата

Най-често и самите носители на Питта конституция споделят сходни помежду си характеристики в облик. Те могат да имат остри, бадемовидни очи, обикновено зелени, пъсти или лешникови на цвят. Окосмяването при хората с преобладаваща Пита е сравнително оскъдно, имат малко косми по тялото или пък техните са доста по-меки и леки. Имат остри носове, зъби и брадичка, лунички, възможно е да имат червена коса, бузите и устните им са розови.

Пита има спектър от характерни качества. Тя е маслена (влажна), остра и проникваща, гореща, светла, лека, мобилна, течна и киселинна. Индивидите с преобладаваща пита енергия имат физически и умствени характеристики, които съответстват на тези качества по-малко или повече, съответно в балансирано и небалансирано състояние.

Тази доша обикновено се помещава в очите, кръвта, черния дроб, далака, стомаха, тънките черва, панкреаса и потта. Във физиологичен аспект, чрез разграждането на сложни хранителни молекули Пита осигурява на нашето тяло топлина и енергия. Тя управлява всички процеси, свързани с преобразуването, трансформациите, които протичат в нашия ум, дух и тялото. От психологическа гледна точка, Питта доша управлява смелостта, волята, радостта, гнева, ревността, както и всичките ни умствени възприятия. Тя е първоизточникът на лъчистата светлина, излъчвана от интелекта.

Когато човек има склонност да “прегрява”, вероятно говорим за излишък от пита енергия. Без нужния контрол, вътрешният огън на нашето тяло и ум може да порасне в опустошителен пожар.

Хората с Питта конституция (пракрути – от санскрит – „природа“), при които тази доша е в хармонично състояние, са благословени с остър интелект и радостна нагласа към живота, както и с огромна смелост. Но огънят на ума и тялото e непокорен. Поради това, ако не бъде овладян, смехът на тази доша бързо преминава във викове. Ако това се случи, гневът, яростта и егото мигновено заменят положителните качества на Питта. Затова в Аюрведа се казва, че хората с дисбалансирана Питта енергия не се потапят непрекъснато в отрицателни емоци.

Има три неща, които могат да ни помогнат да върнем своята Питта доша в баланс при нужда. Това са: охлажданеуспокояванеумереност.

За нормализиране нивата на Питта енергия у себе си, е препоръчително да спазваме подходящата за това балансираща диета. При това от особено значение е да се храним в спокойна обстановка, както и да избягваме всякакви видове изкуствени стимуланти. Трябва да се постараем да се отдаваме на успокояващи дейности, например да прекарваме колкото се може по-голяма част от времето си сред природата и всекидневно да се отдаваме на поне няколко минути медитация. Всички физически упражнения, които правим, трябва да бъдат успокояващи: тай чи, йога, плуване, ходене.

Питта доша става прекомерна и излиза извън баланс най-често вследствие на прекомерно натоварване (например на работа),  негативни емоции, прекалено излагане на слънце, употреба на някои химикали, неправилно хранене – избиране на неподходящата гама от съставки. Не само това – ядейки, когато сме ядосани, също се излагаме на риск от остро повишаване на нивата на Питта енергия, както и с приемането на кафе, черен чай, алкохол и цигари.

Представителите на Кафа подтиповете/поддошите/ могат да бъдат кафа-вата и кафа-пита при преобладаване на кафа дошата, вата-кафа или пита-кафа при преобладаваща съответно вата или пита доша, както и доста по-рядко – вата-пита-кафа. Правилното определяне на нашата конституция ни дава възможността по-добре да разберем своята природа и да контролираме по-добре баланса в нашата жизнена енергия.

Дошата или дошите, които преобладават, дават и нашите доминиращи характеристики. Същевременно обаче най-силно изразената ни доша е и тази, която е изложена на най-голям риск да нарасне прекомерно и да излезе извън баланс. Макар на фона на изпепеляващата Пита и въздушната Вата да е най-балансираната от трите доши, Кафа енергията също може да стане прекомерна.

Характеристики на Кафа дошата

Водата и земята са основните елементи, от които се състои Кафа дошата. Тя е най-заземяващата доша. Тя е студена, влажна, течна, обла (без ъгли), тежка, бавна, притъпена, на пипане е гладка, лигава, лепкава, облачна, статична. Тя е дошата, която изгражда нашата плът. Тъй като едновременно съдържа и вода, и земя, кафа може да бъде както мека, така и твърда – в зависимост от това колко влага съдържа, например.

Кафа енергията отговаря за баланса на мазнините в тялото, съня, растежа, възобновяването на клетките, паметта, както и за способностите ни да усещаме вкуса и мириса на нещата. Но тя е изключително важна за нашето цялостно благоденствие. 

Кафа доша има изключителни запазващи свойства – тя помага на предишните състояния да продължат да съществуват, независимо дали те са добри за нас, или не, така че трябва да внимаваме каква е нашата „фина настройка“. Кафа е тази, която задържа движението на пита доша във вертикална посока и движението на вата доша по хоризонтала и ни дава стабилността, от която се нуждаем.

Хората с преобладаваща Кафа доша имат добре развити, едри тела. Ако се грижат правилно за своята физика, те могат да бъдат изключително атлетични, а ако предпочетат да се отдадат на уседнал живот без много движение, често стават склонни към напълняване. 

Мъжете с Кафа конституция се радват на много силно развита мускулатура. Тъй като Кафа дошата отговаря за съня, хората, при които тя преобладава, имат нужда от повече сън – често, за да се чувстват добре, те се налага да спят между 8 и 12 часа на ден.

Емоционалните манифестации на Кафа са чувствата на задоволство, състрадание, прошка. Хората от Кафа доша тип обикновено са тихи, сериозни и скромни, а най-голямото удоволствие за тях е времето, прекарано с близките и семейството.

Кафа има пет поддоши: 

  1. аваламбака
  2. кледака
  3. тарпака
  4. слешака
  5. бодхака

ð Аваламбака кафа е опората, тя е тази, която дава издържливостта, характерна за хората, които имат Кафа конституция. Съсредоточена е най-вече в сърцето и гръдната област. Ако аваламбака изпадне в дисбаланс, това се отразява на влажността в организма. 

Поддошата, натоварена със задачата да овлажнява, е кледака. Тя се намира в стомашните секрети и отговаря за втечняването на храната, която поглъщаме. 

ð Кледака кафа се влияе негативно от употребата на лекарства със съдържание на парацетамол и аспирин. Нейният дисбаланс може да доведе до стомашни проблеми, включително язва. 

ð Тарпака кафае дошата на удоволствието. Тя може да се подпомогне чрез ежедневно практикуване на йога, защото това стимулира центровете на насладата у нас. 

ð Слешака кафа е енергията, която поддържа нашите стави добре смазани и подвижни, затова и нейните нарушения водят до проблеми с тях. 

ð Бодхака кафа поддошата се намира в устата и слюнката. Тя ни дарява със способността да усещаме вкуса на храната, а и като цяло оформя вкусовете ни в живота.

Когато нашата Кафа доша се намира в хармония, ние усещаме стабилност и сила – както във физически, така и в емоционален план. Под влияние на добре настроената Кафа се чувстваме цялостни, защитени и изпълнени с любов и опрощение. 

Хората с предоминираща кафа енергиясе характеризират с голяма издържливост и дълга памет спрямо останалите. Те обикновено имат големи очи и мек поглед и са склонни дълго да обмислят нещата, преди да вземат всяко решение. Смята се, че именно хората с Кафа доша намират удоволствие в яденето дори са склонни да си похапват от скука. Именно това ги прави физически по-едри, отколкото хората с вата и пита конституция. Прекалената употреба на сладки, солени и кисели храни също може да допринесе за увеличаването на Кафа дошата и може да извади нивата й извън нормата.

Прекомерните нива на Кафа доша могат да доведат до леки неразположения като например влажна кашлица, сънливост и забавен метаболизъм, както и до сериозни болестни състояния като астма, алергии, захарен диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Важна част от поддържането на баланса на Кафа дошата са и редовните духовни практики като например медитация, както и заниманието с различни форми на благотворителност.

Вашият уговорен и предварително записан час важи при предплащане 30% от сумата на услугата.

Това са нашите банкови реквизити:

МЕТА ХОЛИСТИКА ЕООД

IBAN: BG66BPBI79261067050801

Пощенска Банка

Заяви преглед

За консултация или запазване на час за преглед, свържете се с нас!

<
>