Фитотерапия

Апартно-програмен комплекс „Metatron GR Metapathia Hospital", единствен от голямото семейство на биорезонансните апаратури, съдържа най-подробното описание на спектралните характеристики на лечебните растения, които растат в различни региони на планетата, придружени от описание и изображения на тези растения. Едно от безспорните предимства при диагностиката, е способността на апаратурата да дефинира изключително точно най-подходящите фитопрепарати и билки, за успешната терапия и повлияване на всяко отклонение в здравословното състояние. 

Цялостната диагностика може значително да повиши ефективността на холистичната помощ, да намали алопатичната лекарствена тежест върху пациента, прилагайки индивидуалните препоръки от фукнцията „фитотерапия“ на тази уникална и единствена по рода си апаратура.

Още за фитотерапията

Методът, който днес печели все повече привърженици, се нарича фитотерапия, произлизащ от гръцкото „phyton“ – растение и „therapy“ – лечение. Това е метод, в чиято основа са лечебните свойства на билките.

Голям брой растителни видове са познати на човечеството – около 500 000, но едва 5% от тях са проучени и признати като фармакологично активни вещества. 

България е благословена с огромно богатство и разнообразие от растителни видове, които според запознати наброяват около 3 600 на брой. От тях едва 650 вида се употребят, като 300 се събират всяка година.

Заради разнообразните климатични и почвени условия, в които виреят билките, те са чудесен енергиен и естествен хранителен източник, с висок процент от биологично активни вещества. С изключително голямо значение за нашето здраве и лечение на различни заболявания са: алкалоиди, полизахариди, гликозиди, сапонини, дъбилни вещества, флавоноиди, лигани, кумарини, етерични масла, витамини, различни микроелементи, които с право правят естествените лечебни средства предпочитан избор от все повече пациенти.

Фитотерапията се нарича още фито-фармацевтична наука или фито-фармакология. За разлика от билколечението, фитотерапията се основава на контролирани клинични изпитвания и подробни молекулярни изследвания, докато билковата медицина учи на обща оценка и познания за лечебните свойства на растенията.

Разликата между фитотерапия и билколечение.

Най-общо казано, фитотерапията е подкрепена от науката форма на растителна медицина, която използва специфични растителни съединения и екстракти в полза и грижа за човешкото здраве.

Фитотерапията се прилага за подобряване на здравето под различни форми.

Отвари 

Представляват водни извлеци, получени след по-продължително нагряване на водна баня. Наситнената билка се поставя в порцеланов съд и се залива с препоръчаното количество вода, захлупва се и се нагрява в продължение на 30 минути, при непрекъснато разбъркване. След като отварата се охлади на стайна температура, прецежда се и се долива вода до предписаното количество. Основно изискване към отварите и запарките е да се приготвят ежедневно или да се съхраняват на тъмно и прохладно място, но не повече от три дененощия. Трябва да се отбележи, че запарки и отвари от силнодействащи растителни суровини се приготвят само по лекарско предписание. 

Тинктури

Представляват течни спиртни, спиртно-водни или спиртно-етерни извлеци от растителни суровини, получени без нагряване. Най-често за приготвянето им се използва 70% спирт. Смляната растителна суровина се поставя в подходящ съд и се залива със спирта, захлупва се и се оставя да престои 7 денонощия. След седмица настойката се отлива и се прецежда старателно. Тя може да бъде използвана докато е бистра и притежава аромат, характерен за изходната суровина.

Екстракти 

Концентрирани извлеци от растителни суровини. В зависимост от консистенцията си, те биват течни, гъсти или сухи, със съдържание на влага не повече от 5%. Не се препоръчва приготвянето им в домашни условия.

Лапи 

Ситно смлените или счукани части от лечебни растения се заливат с малко количество топла вода (до 30°). Прилагат се външно, като се намазват върху тензух и налагат върху болното място.

Известно е, че фитопрепаратите са безопасни и нетоксични, а когато се използват по подходящ начин, те не причиняват никакви неблагоприятни и странични реакции. Дори честата употреба на подходящите фитопрепарати се смята за напълно безопасна, тъй като формулите в тях са лабораторно тествани и одобрени. В някои случаи, фитотерапевтичните препарати биха могли да причинят алергични реакции, но това зависи от индивидуалната реакция на ползвателя към конкретен растителен екстракт. Фармацевтичните лекарства, които представляват синтетични версии на растителни съединения, понякога се отхвърлят от човешкия организъм, като чуждо вещество и обратно, телата ни приемат растенията, като естествен източник, поради липсата им на токсични ефекти, когато ги използваме, като лекарство.

"Медицината е изкуство да се подражава на лечебната сила на природата",  е теза, изказана от Хипократ, който е провеждал изследвания, записани в неговите трактати и многократно доказани през вековете. В древна Асирия например са съществували специални градини, където са се полагали грижи за лечебни растения, от които са приготвяли различни настойки. Древни египетски папируси пък описват в най-малки детайли лечебният ефект на растения като мента, живовляк и мак.

Първият, който предлага да се ползва извлек от самото лечебно растение, а не самото то, е древноримският лекар Клавдий Гален. И то не от коя да е част, а точно определена. От своя страна и Авицена предлага на медицината употребата на повече от 900 средства, като голяма част от тях са билки. Няколко века по-късно, траки, славяни и прабългари също се обръщат към натуралната сила на растенията, като следват своите вековни традиции. Постепенно с времето фитотерапията се превръща в главен клон на медицинската практика при древните. Днес отново сме свидетели на завръщането към своите корени, а фитотерапията с право заема един от най-важните клонове на народната медицина. 

Приготвят се, като надробената билка се поставя в порцеланов или стъклен съд и се залива с препоръчаното количество вода, която е добре да бъде с температура, не по-висока от стайната. Съдът се затваря с капак и се нагрява, поставен в кипяща водна баня в продължение на 15 минути, при често разбъркване. След като се отстрани от водната баня, се оставя да престои около 45 минути, след което течността се прецежда и се долива с вода до предписаното количество.

Вашият уговорен и предварително записан час важи при предплащане 30% от сумата на услугата.

Това са нашите банкови реквизити:

МЕТА ХОЛИСТИКА ЕООД

IBAN: BG66BPBI79261067050801

Пощенска Банка

Заяви преглед

За консултация или запазване на час за преглед, свържете се с нас!

<
>